Sezam neloupaný 100 g BIO   COUNTRY LIFE
  • Sezam neloupaný 100 g BIO   COUNTRY LIFE

Sezam neloupaný 100 g BIO COUNTRY LIFE

22,00 Kč
S DPH

Sezam je součástí legend a pověstí v mnoha zemích světa. Aby ne, je to historicky nejdůležitější plodina pěstovaná pro olej. Sezam indický je jednoletá bylina, která kvete modrými, fialovými nebo žlutými květy a bývá až 2 metry vysoká.

  • Na mlsání
    – vytvořte si svou domácí směs s oříšky a sušeným ovocem
    – při pražení slunečnice přidejte na konci trochu shoyu nebo tamari a promíchejte, vznikne výborná slaná pochoutka
  • Jen tak přidat
    – do polévky, do salátu, na rizoto – můžete použít syrová, namáčená i pražená semínka
    – do jogurtu a kaší
    – do smoothies – pro krémovější chuť si semínka dopředu namočte, pro výraznější oříškovou chuť semínka lehce opražte, hodí se do zeleninových i ovocných smoothies
    – do náplní na quiche, do nákypů a zapečených jídel
  • Sladké krémy
    – při výrobě sladkého krému je vhodné kombinovat půl napůl s kešu oříšky (obě předem namočit) a rozmixovat na hladký krém
    – krém oslaďte oblíbeným sirupem, můžete přidat skořici, kakao, karob, kardamom
    – hodí se na dorty, muffiny, jako sladký dip k ovoci
  • Pečení
    – do těsta na chleba, dalamánky, krekry, muffiny
    – můžete použít syrová, namočená i upražená semínka, celá nebo rozmixovaná na mouku
    – recept na pětisemínkové krekry na straně 16 v letních Dobrotách 2016
  • Nepečené dezerty
    – rozmixujte oříšky, semínka a sušené ovoce na hladké těstíčko a vytvarujte kuličky, které můžete obalit v semínkách, kokosu, karobu
    – recept na cake pops na straně 15 v letních Dobrotách 2016
  • Granola
    – smíchejte vločky, semínka, sušené ovoce, oříšky, přidejte oblíbený sirup a olej, za občasného promíchání pečte 60 minut při 110 °C
  • Drobenka
    – rozmixujte 50 g semínek (můžete také kombinovat s ořechy), 150 g ovesných vloček, 6 lžic rýžového sirupu a 4 lžíce kokosového oleje
  • Základ na cheesecake
    – kombinujte semínka, oříšky, třtinový cukr, kokosový tuk
  • Gomasio
    – smíchejte 100 g upražených semínek a 1 lžičku soli, poté vše rozmixujte, rozemelte nebo rozdrťte v hmoždíři
    – gomasio si můžete koupit už připravené ze sezamových a lněných semínek
    – používá se k ochucení salátů, polévek, rýže, pomazánek…
  • Semínková másla
    – sezamové máslo se nazývá tahini
    – můžete mazat na chleba, přidat do snídaňových kaší nebo do těst, potřít jimi lívanečky a palačinky, přimíchat do jogurtů a do smoothies
    – máslo můžete ochutit solí, sirupem, medem, karobem, kakaovými boby
  • Semínkové nápoje
    – s granolou, na přípravu kaší, na lívancové nebo palačinkové těsto, na přípravu pudinku, na výrobu zmrzliny, na přípravu krémů
    – mléka můžete osladit sirupem, ochutit karobem, kakaem, skořicí, přidat mořskou řasu

V letních Dobrotách 2016 jsme podrobně zpracovali téma o semínkách. Dočtete se zde popis jednotlivých druhů, proč semínka namáčet, jak si z nich vyrobit semínkové máslo, mléko, sýr a mnoho dalšího.

Počet
Skladem

visa
Sezamové semínko se hodí na sladké i slané pečení, jako posypka na kaše, jogurty a saláty. Rozdrcením se solí tvoří gomasio, které zkrášlí i prostá každodenní jídla.
130013
27 ks

Parametry

Bio certifikát
CZ-BIO-001
Bezlepkové
Ze surovin bez lepku
Bez mléka
Neobsahuje mléko
Bio
Bio
Země původu
Uganda
Přirozeně bezlepkové
Ano
Fair trade
Ano
Vegetariánské
Ano

Sezam je součástí legend a pověstí v mnoha zemích světa. Aby ne, je to historicky nejdůležitější plodina pěstovaná pro olej. Sezam indický je jednoletá bylina, která kvete modrými, fialovými nebo žlutými květy a bývá až 2 metry vysoká.

  • Na mlsání
    – vytvořte si svou domácí směs s oříšky a sušeným ovocem
    – při pražení slunečnice přidejte na konci trochu shoyu nebo tamari a promíchejte, vznikne výborná slaná pochoutka
  • Jen tak přidat
    – do polévky, do salátu, na rizoto – můžete použít syrová, namáčená i pražená semínka
    – do jogurtu a kaší
    – do smoothies – pro krémovější chuť si semínka dopředu namočte, pro výraznější oříškovou chuť semínka lehce opražte, hodí se do zeleninových i ovocných smoothies
    – do náplní na quiche, do nákypů a zapečených jídel
  • Sladké krémy
    – při výrobě sladkého krému je vhodné kombinovat půl napůl s kešu oříšky (obě předem namočit) a rozmixovat na hladký krém
    – krém oslaďte oblíbeným sirupem, můžete přidat skořici, kakao, karob, kardamom
    – hodí se na dorty, muffiny, jako sladký dip k ovoci
  • Pečení
    – do těsta na chleba, dalamánky, krekry, muffiny
    – můžete použít syrová, namočená i upražená semínka, celá nebo rozmixovaná na mouku
    – recept na pětisemínkové krekry na straně 16 v letních Dobrotách 2016
  • Nepečené dezerty
    – rozmixujte oříšky, semínka a sušené ovoce na hladké těstíčko a vytvarujte kuličky, které můžete obalit v semínkách, kokosu, karobu
    – recept na cake pops na straně 15 v letních Dobrotách 2016
  • Granola
    – smíchejte vločky, semínka, sušené ovoce, oříšky, přidejte oblíbený sirup a olej, za občasného promíchání pečte 60 minut při 110 °C
  • Drobenka
    – rozmixujte 50 g semínek (můžete také kombinovat s ořechy), 150 g ovesných vloček, 6 lžic rýžového sirupu a 4 lžíce kokosového oleje
  • Základ na cheesecake
    – kombinujte semínka, oříšky, třtinový cukr, kokosový tuk
  • Gomasio
    – smíchejte 100 g upražených semínek a 1 lžičku soli, poté vše rozmixujte, rozemelte nebo rozdrťte v hmoždíři
    – gomasio si můžete koupit už připravené ze sezamových a lněných semínek
    – používá se k ochucení salátů, polévek, rýže, pomazánek…
  • Semínková másla
    – sezamové máslo se nazývá tahini
    – můžete mazat na chleba, přidat do snídaňových kaší nebo do těst, potřít jimi lívanečky a palačinky, přimíchat do jogurtů a do smoothies
    – máslo můžete ochutit solí, sirupem, medem, karobem, kakaovými boby
  • Semínkové nápoje
    – s granolou, na přípravu kaší, na lívancové nebo palačinkové těsto, na přípravu pudinku, na výrobu zmrzliny, na přípravu krémů
    – mléka můžete osladit sirupem, ochutit karobem, kakaem, skořicí, přidat mořskou řasu

V letních Dobrotách 2016 jsme podrobně zpracovali téma o semínkách. Dočtete se zde popis jednotlivých druhů, proč semínka namáčet, jak si z nich vyrobit semínkové máslo, mléko, sýr a mnoho dalšího.

SEZAM neloupaný*. Může obsahovat stopy lepku. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Určeno k přímé spotřebě.

Kalorická hodnota/energie (na 100g):2397kJ/573kcal. Tuky: 49,7 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 7 g. Sacharidy: 23,5 g. z toho cukry: 0,3 g. Bílkoviny: 17,7 g. Sůl: 0,03 g