Jáhly 5 kg   COUNTRY LIFE
  • Jáhly 5 kg   COUNTRY LIFE

Jáhly COUNTRY LIFE 5kg

305,00 Kč
S DPH

Základ pro výživné kaše, koláče a nákypy. Děti si jáhlovou kaši s ovocem zamilují stejně jako dětskou krupičku.

Jáhly patří mezi poměrně zapomenutou obilninu, na kterou nedaly dopustit naše prababičky. Naštěstí se vrací zase na výsluní. Jsou neskutečně univerzální, můžete je připravovat na sladko i na slano. Jsou skvělým obohacením jídelníčku a výbornou změnou oproti v dnešní době až nadužívané pšenici. Na jáhlách si navíc mohou pochutnat i celiaci, protože jsou přirozeně bezlepkové.

Tipy a recepty:

  • polévky - jak přidat jáhly do polévky se dozvíte v jarních Dobrotách 2015 na str. 12
  • sladké pečení - tipy na sladké dezerty z jáhel najdete v časopise Dobroty léto 2014 na str. 10 a také v jarních Dobrotách 2013 na str. 8
  • kaše - jáhly mohou rozšířit vaše snídaňové kaše o další typ obiloviny, také jáhlovou kaši můžete použít jako přílohy třeba ke grilované zelenině
  • rizoto - nahraďte klasickou rýži v rizotu jáhly
  • placky - z vařených jáhel, kostiček zeleniny, česneku, bylinek a krupice vytvarujete a usmažíte výborné placičky
  • nádivky - uvařené jáhly smíchejte například s restovanou cibulkou, sýrem a bylinkami, naplňte směsí papriky a zapečte je
  • slané koláče - jáhly mohou být i základem pro jahelný quiche nebo nákyp
  • knedlíky - pro celiaky z jáhel připravíte jahelné knedlíky jako chutnou alternativu těch klasických

Jáhly je třeba skladovat v chladu a v letních dnech je raději uschovejte do lednice. Nedoporučuje se je nakupovat do zásoby, protože mají tendenci žluknout. Také je vhodné jáhly před vařením spařit, zbaví se tak hořké chutí, která se u nich může vyskytnout. Po spaření je stačí vařit 15 až 20 minut a nechat dojít pod pokličkou.

Jáhly vznikají z prosa odstraněním semenné slupky z obilky. V dřívějších dobách byly hojně využívány například pro přípravu škubánků nebo jahelníku. Na nějaký čas byly jáhly z kuchyně vytlačeny rýží, což se ale postupně naštěstí změnilo.

Jedná se o obilovinu vhodnou pro bezlepkovou dietu.

Počet
Skladem

visa
Jáhly jsou dobře stravitelné, výživné, velmi chutné a přirozeně bezlepkové. Potěší vás jejich snadná příprava a široké využití v kuchyni. Jsou skvělým základem pro výživné kaše, koláče a nákypy. Děti si jáhlovou kaši s ovocem zamilují stejně jako dětskou krupičku.
Gastro
113019
30 ks

Parametry

Země původu
Ukrajina
Přirozeně bezlepkové
Ano
Fair trade
Ano
Vegetariánské
Ano
Bezlepkové
Přirozeně bezlepkové
Bez mléka
Neobsahuje mléko
Bio
Ne

Základ pro výživné kaše, koláče a nákypy. Děti si jáhlovou kaši s ovocem zamilují stejně jako dětskou krupičku.

Jáhly patří mezi poměrně zapomenutou obilninu, na kterou nedaly dopustit naše prababičky. Naštěstí se vrací zase na výsluní. Jsou neskutečně univerzální, můžete je připravovat na sladko i na slano. Jsou skvělým obohacením jídelníčku a výbornou změnou oproti v dnešní době až nadužívané pšenici. Na jáhlách si navíc mohou pochutnat i celiaci, protože jsou přirozeně bezlepkové.

Tipy a recepty:

  • polévky - jak přidat jáhly do polévky se dozvíte v jarních Dobrotách 2015 na str. 12
  • sladké pečení - tipy na sladké dezerty z jáhel najdete v časopise Dobroty léto 2014 na str. 10 a také v jarních Dobrotách 2013 na str. 8
  • kaše - jáhly mohou rozšířit vaše snídaňové kaše o další typ obiloviny, také jáhlovou kaši můžete použít jako přílohy třeba ke grilované zelenině
  • rizoto - nahraďte klasickou rýži v rizotu jáhly
  • placky - z vařených jáhel, kostiček zeleniny, česneku, bylinek a krupice vytvarujete a usmažíte výborné placičky
  • nádivky - uvařené jáhly smíchejte například s restovanou cibulkou, sýrem a bylinkami, naplňte směsí papriky a zapečte je
  • slané koláče - jáhly mohou být i základem pro jahelný quiche nebo nákyp
  • knedlíky - pro celiaky z jáhel připravíte jahelné knedlíky jako chutnou alternativu těch klasických

Jáhly je třeba skladovat v chladu a v letních dnech je raději uschovejte do lednice. Nedoporučuje se je nakupovat do zásoby, protože mají tendenci žluknout. Také je vhodné jáhly před vařením spařit, zbaví se tak hořké chutí, která se u nich může vyskytnout. Po spaření je stačí vařit 15 až 20 minut a nechat dojít pod pokličkou.

Jáhly vznikají z prosa odstraněním semenné slupky z obilky. V dřívějších dobách byly hojně využívány například pro přípravu škubánků nebo jahelníku. Na nějaký čas byly jáhly z kuchyně vytlačeny rýží, což se ale postupně naštěstí změnilo.

Jedná se o obilovinu vhodnou pro bezlepkovou dietu.

Jáhly - proso seté. Může obsahovat stopy lepku.
Propláchnuté jáhly vařte 15 minut v poměru 1 díl jáhel na 2 díly osolené vody.

Kalorická hodnota/energie (na 100g):1514kJ/362kcal. Tuky: 4,2 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0,9 g. Sacharidy: 73 g. z toho cukry: 1,4 g. Bílkoviny: 11 g. Sůl: 0,01 g