Bio-country.cz » RECEPTY » Špaldová vánočka snadno upletená

Špaldová vánočka snadno upletená



 

Ingredience:

 

kvásek:

1,5 dcl mléka

2 lžíce třtinového cukru

30g droždí

 

těsto:

1 hrnek bílé špaldové nebo pšeničné mouky

2 hrnky celozrnné špaldové mouky

žloutek

1/4 lžičky soli

vanilkový cukr

2 lžíce třtinového cukru

1/2 másla (dopředu vyjmeme z lednice, necháme změknout)

citrónová kůra

půl šálku rozinek

1 vejce na potření vánočky

hrst mandlí na posypání

 

Postup:

Ve vlažném mléce rozmícháme cukr a rozdrobíme droždí. Počkáme asi 5 minut až droždí vzejde. Smícháme s odtatními surovinami a důkladně zpracujeme ve vláčné těsto tak, aby se nelepilo na okraje mísy. vypracované těsto překryjeme utěrkou a v teple necháme kynout.

Po nakynutí těsto rozdělíme na 9 dílů. Spodní pletenec pleteme ze čtyř pramenů, které na jednom konci spojíme. uchopíme dva volné konce a vložíme mezi dva vnitřní, ještě je přes sebe přeložíme. Teď máme vnitřní jako vnější, uděláme stejný krok. Opět uchopíme vnější a vložíme mezi vnitřní...

Prostřední díl upleteme ze 3 dílů jako cop. A horní ze 2 dílů, pouze překládáním přes sebe do vrtulky. Upletenou vánočku dáme na vymazaný plech nebo pečící papír a spojíme ve čtyřech místech špejlí, aby během pečení nespadla. potřeme vejcem, posypeme mandlemi a pečeme ve vyhřáte troubě dozlatova asi půl hodiny.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: Nebojte se vařit bio. Vydal: PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, Šumperk 2006.


Mapa webu | Obchod používá systém Simplia.cz | Obchodní podmínky | Kontakt | Mobilní verze