Bio-country.cz » O potravinách » TOFU

TOFU


Nízký obsah kalorií, nepřítomnost cholesterolu a naopak vysoký obsah vápníku a bílkovin jsou jen jedny z mnoha důvodů, proč si tofu zaslouží dostat se i na váš stůl.


 

Nízký obsah kalorií, nepřítomnost cholesterolu a naopak vysoký obsah vápníku a bílkovin jsou jen jedny z mnoha důvodů, proč si tofu zaslouží dostat se i na váš stůl.

Vznik a původ sýru tofu

Tofu je v podstatě sýr vyrobený ze sóji. Vzniká vysrážením sójového mléka.  Tofu pochází z Číny, kde se používalo již před 2 tisíci lety. Odtud se jeho využití rozšířilo také do ostatních asijských zemí, kde patří k tradičním jídlům. Na západě se o tofu začali lidé zajímat až ve 20. století. Dnes je oblíbenou pochoutkou vegetariánů a těch, kteří se zajímají o zdravou výživu.

 

Tofu je velmi výživnou a narozdíl od samotných sójových bobů lehce stravitelnou potravinou. Pro svůj vysoký obsah bílkovin lze považovat za kvalitní náhradu masa, nízký obsah tuků a sacharidů jej činí také vhodnou dietní pochutinou. Obsahuje velké procento nenasycených mastných kyselin, je zdrojem vápníku, hořčíku, železa, vitamínů skupiny B a E.

Tofu je pro svůj vysoký obsah vápníku vhodný jako prevence proti osteoporóze a pro děti pro zajištění jejich správného růstu a vývoje svalů a kostí. Dále je vhodné pro osoby s vysokým krevním tlakem nebo srdečním onemocněním - látka lecitin totiž pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v těle. Protože neobsahuje lepek ani laktózu, mohou si její konzumaci dovolit i lidé, kteří trpí alergií na tyto látky. Ženy by měly sójový sýr zařadit do svého jídelníčku také pro vysoký obsah fytoestrogenu, který má pozitivní vliv na harmonizaci hormonální hladiny a působí tak jako prevence proti rakovině prsu a úleva při menstruačních potížích a menopauze.

Tofu se prodává ve dvou variantách - měkké připomíná svým vzhledem pudink a hodí se pro přípravu omáček, polévek, zmrzlin nebo koláčů. Tvrdé tofu zase můžeme dusit, smažit, opékat, grilovat nebo nakládat. S tvrdší variantou se setkáte častěji. K dostání je také tofu salám, tofu párky nebo tofu paštika. Výborné je uzené tofu určené k přímé konzumaci.

Přírodní tofu chutná neutrálně, dokáže však vstřebat chuť a vůni přidaných ingrediencí. Můžete je marinovat s česnekem, zeleninou, chilli papričkami, bylinkami, různými druhy koření.

 

 



Novinky

Výrobci


Biopotraviny

U nás nakoupíte biopotraviny, které vznikají bez průmyslových hnojiv a pesticidů, bez devastace krajiny, bez týrání zvířat a bez podávání antibiotik či hormonů, bez genetické modifikace (GMO FREE). Biopotraviny, které neobsahují umělá ochucovadla, barviva ani zlepšovadla vůně, chuti a konzistence. Tyto produkty mají svou přirozenou barvu, chuť, vůni a navíc mají jasný a dohledatelný původ.
více o biopotravinách »

Biopečivo

Nabízíme slané i sladké biopečivo z kvalitních surovin vypěstovaných na ekologické farmě, či surovin od českých a zahraničních ekozemědělců. Pro pečení je použita čerstvá celozrnná mouka, která si zachovává veškeré minerální látky, vitamíny a vlákninu a díky ní mají výrobky plnou přírodní vůni i chuť.
biopečivo »

Naši partneři:

 

Tradiční holení

www.varime-detem.cz

www.maminkam.cz

Zdravá výživa

Parfémy FAnn

Pánské košile


Mapa webu | Obchod používá systém Simplia.cz | Obchodní podmínky | Kontakt