Bio-country.cz » O potravinách » Svatojánský chléb

Svatojánský chléb



 

Svatojánský chléb

 

jsou tvrdé, prohnuté lusky rohovníku obecného (Ceratonia siliqua) z čeledi sapanovitých, původně z jižní Evropy.  Lusky obsahující cukry se používají jako potravina, pražená semena slouží jako náhrada kávy.

 

Svatojánský chléb je známý pod jménem karob, carob nebo karobový prášek. Karob používáme jako zdravou náhradu kakaa například na posypání kaší, ochucení nákypů, pudinků nebo těst (pokud je v receptu doporučováno kakao, používám karobový prášek). Je chutný i v sójovém mléku (připomíná kakao, jeho chuť je nasládle nahořklá) - stačí malá lžička na čtvrt litru mléka. Poslouží  na dochucení koktejlů. Můžeme ho používat k posypávání sladkých knedlíků - vhodná je například směs 2 lžic karobu a 1-2 lžic hroznového cukru.

 


Karob je zdrojem vitaminu B1, obsahuje bílkoviny, tuky, draslík, hořčík, železo, mangan, chrom, měď, nikl i vápník, kterého má třikrát víc než mléko. Také se mu říká čokoláda ze stromu.

Karobová mouka má protiprůjmové účinky. V poslední době karob nachází dobré uplatnění v potravinách určených pro osoby trpící celiakií.

 



Mapa webu | Obchod používá systém Simplia.cz | Obchodní podmínky | Kontakt | Mobilní verze