Bio-country.cz » O potravinách » Obilné klíčky

Obilné klíčky


Naklíčením obilovin, luštěnin a dalších semen si doma můžeme připravit vlastní čerstvou a svěží zeleninu po celý rok.


 

Naklíčením obilovin, luštěnin a dalších semen si doma můžeme připravit vlastní čerstvou a svěží zeleninu po celý rok. Naklíčením semen se podstatně zlepšuje jejich stravitelnost, roste až několikanásobně obsah vitamínů a zejména enzymů, objeví se i některé nové živiny a neúplné bílkoviny se stanou úplnými. Například naklíčené sójové boby mají více vitamínu C než citrony.

Použitím naklíčených semen získáme jídlo i lék, což bylo známo již pět tisíc let před naším letopočtem. Naklíčená semena se používají hojně v čínské a japonské kuchyni. Obě civilizace dodnes disponují nejvyšším průměrným věkem.

 

Enzymy, obsažené v naklíčených rostlinkách, prý dokonce omlazují náš organismus. Klíčky obsahují více než 25% své kalorické hodnoty ve formě bílkovin (to je větší procento než nejkvalitnější steak) a představují dokonalou potravinu pro člověka. Zařazením naklíčených semen do stravy dovede naše tělo lépe využívat ostatní živiny. Semeno je jádrem života, je pokladnicí koncentrované energie a živin.

 

K naklíčení je možné použít téměř všechny druhy jedlých semen, nelze však používat semena chemicky ošetřená, nejvhodnější jsou proto BIO semena. Doba klíčení je různá, nejrychleji klíčí obiloviny, luštěniny, vojtěška a řeřicha. Nejpomaleji snad sójové boby. Klíčivost ovlivňuje i stáří semen.Naklíčené rostliny konzumujeme nejlépe celé a v syrovém stavu. Nejvíce minerálních látek a vitamínů obsahují  v době, kdy jsou také nejchutnější. Je třeba to vyzkoušet - jsou-li nahořklé, nechali jsme je klíčit příliš dlouho. Konzumovat by se měly nejpozději sedmý den od počátku klíčení.Nejlépe se osvědčil následující způsob klíčení:

Nádobu pro klíčení důkladně omyjeme horkou vodou bez chemických prostředků. Po předběžné úpravě (přebrání a důkladné propláchnutí) nasypeme semena na dno nádoby (nabízíme speciální misky na klíčení semen) zalijeme vodou a necháme stát - podle druhu semen v průměru 8 až 12 hodin. Pak vodu slijeme, semena propláchneme a nakonec dáme jen tolik vody, aby semena byla ve vlhku  dáme na místo, kam nedopadá přímé sluneční světlo. Proplachujeme 2x denně. Když klíčky dosáhnou správné velikosti (2 až 3x delší než semeno), můžeme je konzumovat nebo uložit v chladničce. Obiloviny dosáhnou optimální délky klíčků za 2 až 3 dny, luštěniny a vojtěška za 3 až 5 dnů.

 

 



Článek se týká produktů:

Fazole adzuki BIO

Luštěniny - Fazole adzuki BIO
ks
57 Kč

Fazole mungo BIO

Luštěniny - Fazole mungo BIO
ks
77 Kč
Akce

Sójové boby BIO

Luštěniny - Sójové boby BIO
ks
37 Kč

Žito ozimé BIO

Zrno, jáhly, pohanka, ostatní - Žito ozimé BIO
ks
27 Kč

Novinky

Výrobci


Biopotraviny

U nás nakoupíte biopotraviny, které vznikají bez průmyslových hnojiv a pesticidů, bez devastace krajiny, bez týrání zvířat a bez podávání antibiotik či hormonů, bez genetické modifikace (GMO FREE). Biopotraviny, které neobsahují umělá ochucovadla, barviva ani zlepšovadla vůně, chuti a konzistence. Tyto produkty mají svou přirozenou barvu, chuť, vůni a navíc mají jasný a dohledatelný původ.
více o biopotravinách »

Biopečivo

Nabízíme slané i sladké biopečivo z kvalitních surovin vypěstovaných na ekologické farmě, či surovin od českých a zahraničních ekozemědělců. Pro pečení je použita čerstvá celozrnná mouka, která si zachovává veškeré minerální látky, vitamíny a vlákninu a díky ní mají výrobky plnou přírodní vůni i chuť.
biopečivo »

Naši partneři:

 

Tradiční holení

www.varime-detem.cz

www.maminkam.cz

Zdravá výživa

Parfémy FAnn

Pánské košile


Mapa webu | Obchod používá systém Simplia.cz | Obchodní podmínky | Kontakt