Bio-country.cz » O potravinách » Obilné klíčky

Obilné klíčky


Naklíčením obilovin, luštěnin a dalších semen si doma můžeme připravit vlastní čerstvou a svěží zeleninu po celý rok.


 

Naklíčením obilovin, luštěnin a dalších semen si doma můžeme připravit vlastní čerstvou a svěží zeleninu po celý rok. Naklíčením semen se podstatně zlepšuje jejich stravitelnost, roste až několikanásobně obsah vitamínů a zejména enzymů, objeví se i některé nové živiny a neúplné bílkoviny se stanou úplnými. Například naklíčené sójové boby mají více vitamínu C než citrony.

Použitím naklíčených semen získáme jídlo i lék, což bylo známo již pět tisíc let před naším letopočtem. Naklíčená semena se používají hojně v čínské a japonské kuchyni. Obě civilizace dodnes disponují nejvyšším průměrným věkem.

 

Enzymy, obsažené v naklíčených rostlinkách, prý dokonce omlazují náš organismus. Klíčky obsahují více než 25% své kalorické hodnoty ve formě bílkovin (to je větší procento než nejkvalitnější steak) a představují dokonalou potravinu pro člověka. Zařazením naklíčených semen do stravy dovede naše tělo lépe využívat ostatní živiny. Semeno je jádrem života, je pokladnicí koncentrované energie a živin.

 

K naklíčení je možné použít téměř všechny druhy jedlých semen, nelze však používat semena chemicky ošetřená, nejvhodnější jsou proto BIO semena. Doba klíčení je různá, nejrychleji klíčí obiloviny, luštěniny, vojtěška a řeřicha. Nejpomaleji snad sójové boby. Klíčivost ovlivňuje i stáří semen.Naklíčené rostliny konzumujeme nejlépe celé a v syrovém stavu. Nejvíce minerálních látek a vitamínů obsahují  v době, kdy jsou také nejchutnější. Je třeba to vyzkoušet - jsou-li nahořklé, nechali jsme je klíčit příliš dlouho. Konzumovat by se měly nejpozději sedmý den od počátku klíčení.Nejlépe se osvědčil následující způsob klíčení:

Nádobu pro klíčení důkladně omyjeme horkou vodou bez chemických prostředků. Po předběžné úpravě (přebrání a důkladné propláchnutí) nasypeme semena na dno nádoby (nabízíme speciální misky na klíčení semen) zalijeme vodou a necháme stát - podle druhu semen v průměru 8 až 12 hodin. Pak vodu slijeme, semena propláchneme a nakonec dáme jen tolik vody, aby semena byla ve vlhku  dáme na místo, kam nedopadá přímé sluneční světlo. Proplachujeme 2x denně. Když klíčky dosáhnou správné velikosti (2 až 3x delší než semeno), můžeme je konzumovat nebo uložit v chladničce. Obiloviny dosáhnou optimální délky klíčků za 2 až 3 dny, luštěniny a vojtěška za 3 až 5 dnů.

 

 


Mapa webu | Obchod používá systém Simplia.cz | Obchodní podmínky | Kontakt | Mobilní verze