Bio-country.cz » O potravinách » Javorový sirup

Javorový sirup


Javorový sirup je (spolu s medem a melasou) vynikajícím pomocníkem při nahrazování rafinovaného bílého cukru.


 

Javorový sirup je (spolu s medem a melasou) vynikajícím pomocníkem při nahrazování rafinovaného bílého cukru. Kromě sacharózy obsahuje vitaminy řady B, vápník, železo a stopová množství dalších minerálních látek. Je velmi oblíbený na polévání palačinek.

Kanada – země javorového listu – je hlavním světovým dodavatelem javorového sirupu. Přes 70 % světové produkce sirupu pochází z kanadské provincie Quebec. Javorový sirup se získává zahuštěním šťávy, vytékající při poranění kmene javorového stromu. Cukr ve stromech vzniká působením enzymů ze škrobu, který se nahromadil během vegetačního období. Tento cukr je rozpuštěn ve vodě, kterou strom nasává kořeny. Javorová šťáva obsahuje také minerální látky, přírodní organické kyseliny, vitaminy a aromatické látky. Na počátku jara vyhloubí sběrači do každého stromu až tři otvory, široké jeden centimetr a několik centimetrů hluboké, kterými vytéká šťáva do sběrných nádob. Některé společnosti používají k ošetření nařezaných otvorů formaldehyd, čímž zvyšují výnos. Námi dodávaný javorový sirup byl získán bez použití jakýchkoli chemikálií. Odpařování javorové šťávy je velmi důležitým krokem, neboť právě zde vzniká charakteristická javorová vůně a chuť.

TIP: Javorovým sirupem můžete při vaření a pečení nahradit bílý cukr v poměru 3 díly sirupu za 4 díly cukru.

 

 


Mapa webu | Obchod používá systém Simplia.cz | Obchodní podmínky | Kontakt | Mobilní verze