Bio-country.cz » BIO výživa » Proč jsou biopotraviny důležité?

Proč jsou biopotraviny důležité?




Proč jíst biopotraviny?

  • Protože ekologické zemědělství je kontrolovaným systémem hospodaření a pracuje v souladu s přírodou, nikoli proti ní.
  • Protože ekologické zemědělství má pozitivní vliv na rozmanitost fauny a flóry, méně znečišťuje, produkuje méně oxidu uhličitého a méně nebezpečných odpadů.
  • Protože tím podporujeme prosperitu a sociální stabilitu venkova.
  • Protože nákupem biopotravin pomáháme zajistit lepší a zdravější budoucnost pro sebe, své děti a naši planetu.


Co jsou biopotraviny?

Biopotravina je produkt ekologického zemědělství, ve kterém se hospodaří šetrným způsobem ke zvířatům, půdě, rostlinám a přírodě vůbec.

Nepoužívají se pesticidy, umělá hnojiva a geneticky modifikované organismy (GMO), zvířata se chovají s možností výběhu nebo pastvy, krmí se přirozenými krmivy bez stimulátorů růstu či hormonálních přípravků.

Při jejich zpracování nejsou použita umělá barviva, aromatické a konzervační látky, dochucovadla a další cizorodé přídavné látky.

Produkce surovin a celý výrobní proces biopotravin je kontrolován a následně certifikován a podléhá přísným pravidlům Zákona o ekologickém zemědělství č. 242/2000 Sb. a Nařízení rady EHS č.2092/1991. Dozor nad systémem vykonává Ministerstvo zemědělství ČR.


Jak si můžete být jisti, že je biopotravina pravá?

Nezávislou a národně i mezinárodně akreditovanou inspekční a certifikační organizací v ČR je KEZ o.p.s. – české biopotraviny tedy poznáte podle jejího kódu „CZ-KEZ“. Tento kód zaručuje nepřerušený kontrolovaný řetěz dohledatelných článků ve výrobě bioproduktu, od farmy až po prodej zákazníkovi. Biopotraviny jsou označeny známkou BIO-produkt ekologického zemědělství, dovážené biopotraviny obsahují také zahraniční či evropskou BIO známku.


Chutnají biopotraviny lépe?

Mnoho lidí tvrdí, že přirozeně vypěstované bioprodukty a maso z ekologických chovů chutnají lépe než obdobné konvenční produkty. Za pravdu jim dává také nejen řada testů, ale především miliony lidí po celém světě, kteří biopotraviny s chutí jedí. Přirozeným pěstováním bioprodukty obvykle obsahují méně vody, více sušiny, více nutričních látek a vitamínů než obdobné konvenční. Kvalita krmiva, volný pohyb zvířat a bezstresová porážka pozitivně ovlivňují konzistenci, chuť a barvu masa.


Jaké potraviny mohou být BIO?

Jakákoli potravina, vyrobená dle pravidel o ekologickém zemědělství, tedy i maso, uzeniny, mléko a mléčné výrobky, vejce, pivo, víno, ovoce a zelenina nebo dětská výživa.

 

 


Mapa webu | Obchod používá systém Simplia.cz | Obchodní podmínky | Kontakt | Mobilní verze